Câte tipuri de narcisiști există

Textul din acest blog despre tipurile de narcisiști, a fost publicat într-un video pe noul meu canal de YouTube în lucru, pe care îl găsești aproape de finalul postării. 


Așa cum am spus în primul material de pe acest canal de YouTube, narcisismul patologic, TPN, este o tulburare de personalitate complexă și multifacetată.

Înainte de toate, aș dori să clarific că tulburarea de personalitate narcisică nu face distincție și poate afecta atât bărbații, cât și femeile, indiferent de genul în care mă exprim eu în lucrările mele.

Narcisiștii au o gamă largă de comportamente, atitudini și credințe rigide despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor.

  • Indiferent de tipul de narcisism, toți narcisiștii au o percepție distorsionată a propriei persoane, fiind convinși că sunt excepționali și superiori celorlalți. Ei cred că merită totul, chiar și fără a depune efort.  
  • Mai toți narcisiștii patologici au o imagine de sine exagerat de bună, până la punctul în care se pot vedea într-o lumină aproape divină, fiind extrem de critici față de alții.
  • În ciuda acestor comportamente publice înfumurate, narcisiștii patologici se confruntă cu un profund sentiment de insecuritate și inadecvare absolută.
  • În general, indivizii cu TPN au visuri grandioase, adesea nerealiste, de succes, putere și perfecțiune. Ei pot avea așteptări absurde de la ei înșiși și de la alții, comportându-se imatur și exploziv atunci când aceste așteptări nu sunt îndeplinite.
  • Narcisiștii patologici sunt incapabil să recunoască sau să-și accepte propriile defecte și eșecuri, dând vina pe alții pentru orice problemă sau dificultate pe care o întâmpină. 
  • Deși sunt complet lipsiți de empatie autentică, narcisiștii posedă o formă de empatie cognitivă, cunoscută și sub denumirea de empatie „rece.” Aceasta înseamnă că sunt capabili să identifice nevoile altora, informații pe care le folosesc pentru a manipula persoanele din jur în vederea obținerii serviciilor de care au nevoie, cum ar fi atenție, admirație și validare.
  • Când interacționezi cu o persoană care suferă de tulburare de personalitate narcisică, ai impresia că vorbești cu pereții sau că aceasta este deconectată de la realitate.  Acest lucru se întâmplă deoarece persoanele narcisiste acordă importanță exclusiv opiniilor proprii, ignorând total punctele de vedere ale celorlalți.
  • Narcisiștii au tendința de a ignora limitele și de a depăși granițele și spațiul personal al celorlalți. Acest comportament poate fi foarte provocator și dificil de gestionat.
Acestea sunt doar unele dintre multele manifestări posibile ale narcisismului patologic și nu toți narcisiștii se vor vedea sau se vor comporta în acest fel.

Având în vedere aceste aspecte, există două tipuri principale de narcisiști:

Narcisistul grandios 
Este tipul de narcisist cel mai ușor de recunoscut, deoarece își expune trăsăturile narcisiste într-un mod evident și deschis, sau cum se spune în engleză, „in your face.” Acest narcisist patologic este caracterizat prin grandiozitate și aroganță, pe care le afișează insistent, confundându-le adesea cu încrederea în sine. Ei tind să monopolizeze conversațiile, etalându-și cultura, inteligența, talentele și, mai presus de toate, realizările – care pot fi complet inventate. 
În limbaj popular, acest tip de narcisist poate fi numit un grandoman sau încrezut. 

Denumirea în engleză a narcisistului grandios este „overt narcissist.”

Narcisistul ascuns
În contrast cu narcisistul grandios, care este evident și deschis, narcisistul ascuns operează în mod subtil. La prima vedere, acesta poate părea modest sau rezervat. Cu toate acestea, sub această fațadă de modestie, se ascunde un sentiment profund de superioritate și o nevoie constantă de validare. Narcisiștii ascunși își păstrează grandiozitatea și aroganța în interior, preferând să acționeze din umbră. Ei pot folosi manipularea emoțională și subtilă pentru a-și atinge scopurile, evitând să atragă atenția asupra lor în mod deschis.

În engleză se numește „covert narcissist.” 

Identificarea acestui tip de narcisist este deosebit de dificilă din cauza naturii lor ascunse reținute și discrete.

Subtipuri

Pe lângă aceste două tipuri principale de narcisiști, există și alte subtipuri cunoscute, de exemplu:

Narcisistul vulnerabil
Este adesea asociat cu o încredere scăzută în sine și o fragilitate emoțională. Ei se prezintă ca victime, oameni triști și hipersensibili, dar la prima vedere ar putea părea mai degrabă o persoană care suferă de anxietate socială decât o persoană narcisistă.
Narcisiștii vulnerabili pot suferi de ceea ce se numește „mentalitate de victimă,” folosindu-se de traume personale reale sau imaginare pentru a obține validare. De asemenea, ei pot manifesta un soi de anxietate socială disprețuitoare.

În engleză, acest tip de narcisist este cunoscut sub numele de „vulnerable narcissist”.

Narcisistul machiavelic 
Este caracterizat de manipulare și dorința de a-și atinge obiectivele cu orice preț, folosindu-se de oricine fără remușcări și regrete (inclusiv persoane apropiate: părinți, frați, copii etc.). Ei sunt foarte abili în a se ascunde în spatele unui exterior carismatic și fermecător. 

În engleză, acest tip de narcisist este cunoscut sub numele de „machiavellian narcissist”.


Narcisistul toxic
Comportamentul acestor narcisiști are un impact negativ semnificativ asupra celor din jur, deoarece sunt extrem de invidioși, manipulatori și abuzivi emoțional, creând un mediu ostil și toxic în relațiile lor cu ceilalți. Ei tind să marginalizeze, să disprețuiască și să invalideze pe ceilalți pentru a-și îmbunătăți propria imagine și a-și crește stima de sine. Prin subestimarea sau ignorarea sentimentelor și nevoilor celorlalți, aceștia își construiesc o iluzie de superioritate și putere, astfel încât să se simtă mai bine în legătură cu propria lor persoană.

În engleză, acest tip de narcisist este cunoscut sub numele de „toxic narcissist.” 

Narcisistul cerebral
Acești narcisiști au o încredere pronunțată în capacitățile lor intelectuale, fie acestea reale sau total închipuite. Ei se consideră net superiori tuturor și utilizează această percepție pentru a influența și domina pe ceilalți. Narcisiștii cerebrali sunt analitici, introvertiți și reflexivi, preferând să impresioneze prin strălucirea lor intelectuală decât prin carismă. Deseori, narcisiștii cerebrali pot fi asexuali – adică nu au relații sexuale – chiar dacă sunt căsătoriți, mândrindu-se cu asta. 

În literatura engleză, acest tip de narcisist este denumit „cerebral narcissist.”

Narcisistul somatic 
Somaticii sunt profund preocupați de aspectul lor fizic și de atractivitatea sexuală. Ei își folosesc corpul și prezența lor fizică pentru a-și manifesta narcisismul. Superioritatea și sentimentul de îndreptățire provin din percepția lor asupra propriei lor fizionomii. Narcisiștii somatici (bărbați și femei) pot dedica mult timp activităților sportive sau antrenamentelor și discuțiilor despre dietă. 

În literatura engleză, acest tip de narcisist este cunoscut sub numele de „somatic narcissist.”

Narcisistul malign
Suferă de cea mai gravă formă de narcisism, fiind la limita cu psihopatia. Narcisiștii maligni se caracterizează prin comportamente de răzbunare, exploatare și control coercitiv. Ei sunt extrem de abuzivi și paranoici, crezând că toată lumea se preocupă de ei sau că sunt în permanență subiectul atenției celorlalți.
De asemenea, ei sunt deosebit de cruzi și răutăcioși, bucurându-se de suferința celor care le cad pradă. Agresivitatea lor poate fi atât fizică, cât și psihologică, iar nepăsarea lor pentru urmările faptelor lor este o trăsătură distinctivă.

În engleză, acest tip de narcisist este cunoscut sub numele de „malignant narcissist.”

Acestea sunt doar câteva dintre subtipurile de narcisiști identificate de specialiști.

Trei aspecte importante de menționat sunt următoarele:

În primul rând, narcisiștii pot trece de la o categorie la alta. De exemplu, un narcisist cerebral poate deveni somatic și poate rămâne în această stare ani de zile.

În al doilea rând, comportamentul narcisiștilor poate varia semnificativ între interacțiunile lor publice și cele private.  În relațiile cu persoanele apropiate, cum ar fi familia și prietenii, ei pot manifesta un comportament imatur și pot fi complet iraționali. În contrast, în public, ei pot fi meticuloși și pot părea echilibrați. Această discrepanță poate face ca victimele abuzului narcisist să nu fie întotdeauna crezute, deoarece comportamentul public al narcisistului patologic poate masca abuzul care are loc în intimitate.

În alt treilea rând, narcisiștii pot avea simptome care se suprapun și comorbidități. Acest lucru înseamnă că ei pot prezenta simptome care aparțin mai multor tulburări de personalitate în același timp și pot suferi de mai multe afecțiuni mintale diagnosticate simultan.

Aceste concepte sunt importante pentru înțelegerea comportamentului narcisist, deoarece multe persoane cu tulburare de personalitate narcisică pot manifesta și alte trăsături care fac parte din „Dark Triad” și „Dark Tetrad”.

Mai multe despre comorbidități într-un material viitor.  


Dacă ai apreciat, apasă pe îmi place și împarte  cu cei pe care crezi că i-ar interesa. 

😔 
Îmi cer scuze pentru că, ironic, printre cuvintele pe care le pronunț cu dificultate din cauza faptului că vorbesc foarte rar, se numără „narcisism, narcisist și narcisiști.” Sper ca pronunția mea șovăitoare să nu te descurajeze în a vizualiza până la capăt acest material interesant și folositor.

😱
De asemenea, îmi cer scuze și pentru faptul că vorbesc atât de repede. Mi-am dat seama de asta numai după ce am ascultat videoul de mai multe ori și este prea târziu să rectific. 

Disclaimer 

Te rog să reții că nu sunt doctor în psihiatrie sau psihologie. Toate informațiile pe care le ofer sunt rezultatul unei experiențe extinse, acumulate de-a lungul vieții mele, prin studii autodidacte și interacțiunile directe cu indivizi care manifestă trăsături narcisice pronunțate și suferă de diverse tulburări psihice. Acestea includ narcisismul patologic și tulburări de personalitate precum borderline, histrionică, dependentă, antisocială, paranoidă și schizotipală. Am avut, de asemenea, ocazia să cunosc îndeaproape persoane care prezintă #comorbidități, cum ar fi triada și tetrada întunecată (dark triad și dark tetrad). Cunoștințele mele în identificarea și înțelegerea codependenței, a tulburării de stres post-traumatic complex (TSPT-C), depresiei, fobiilor, anxietății și a diferitelor tactici de manipulare, în special a machiavelismului, gaslightingului, proiectării, controlului și a triangulării, sunt extrem de vaste în urma analizei îndelungate.

Mesajele și noțiunile prezentate în videouri sunt destinate exclusiv scopurilor educaționale și informative și nu ar trebui să înlocuiască sfaturile sau tratamentul oferit de cadre medicale sau psihoterapeuți calificați.

Recomand consultarea unui profesionist pentru evaluare și terapie adecvată pentru toate problemele de sănătate mintală și fizică pe care le întâmpini.

Fiecare decizie luată pe baza conținutului furnizat în acest spațiu este pe deplina responsabilitate a cititorului. Autorul și editorul acestui canal declină orice responsabilitate pentru eventualele consecințe sau prejudicii rezultate din utilizarea sau interpretarea informațiilor oferite.

⭐⭐⭐⭐⭐

Dacă ai găsit valoare în informațiile de aici sau ai fost încântat de conținut, te rog să consideri achiziționarea cărților mele ca formă de susținere. 

Iar dacă vrei să fii și mai generos și te simți confortabil, exprimă-ți experiența printr-o recenzie. 
Îți mulțumesc pentru sprijin!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Narcisism și TPN